Składniki:
- 1 litr mleka
- 8 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- pół szczypty soli
- opcjonalnie kisiel (polecam żurawinowy)
Sposób przyrządzenia:
Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodajemy 4 łyżki cukru i owe pół szczypty soli, aby piana, którą za chwilę ubijemy była naprawdę sztywna. Do żółtek dosypujemy pozostałe 4 łyżki cukru oraz cały cukier waniliowy. Białka ubijamy jak już napisałem wcześniej na bardzo sztywną piane (cała magia zupki NIC w tym tkwi więc mnie nie zawiedźcie ;). W międzyczasie nastawiamy mleko i gdy będzie już trochę ciepłe odlewamy +/- pół szklanki do żółtek z cukrem. następnie dobrze mieszamy aby cukier całkowicie się rozpuścił (można robotem zrobić z tego "piankę"). Teraz ważna jest kolejność: Jak tylko mleko zacznie się gotować szybko wygarniamy do niego ubite białka cały czas mieszając. Powinny powstać duże grudki. Teraz dodajemy żółtka i przez kilka sekund intensywnie mieszamy nie pozwalając mleku ponownie się zagotować. Zdejmujemy z gazu i przykrywamy przykrywką na kilka minut a następnie mocno schładzamy. Dla urozmaicenie można mieszać zupkę z kisielem. Pozdrawiam i życzę smacznego! 🙂