Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gazpacho – zupa hiszpańska

Gazpacho to najpopularniejsza zupa z kuchni hiszpańskiej. Wywodzi się z Andaluzji, ale jest dziś popularna na terenie całej Hiszpanii w różnych odmianach. Jest zupą sezonową, docenianą w okresach upalnych. Gazpacho to hiszpański chłodnik warzywny – orzeźwiająca potrawa na gorące dni, których w Hiszpanii nie brakuje. Podaje się na zimno, prosto z lodówki. Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu: receptura na około 3-4 porcji:

Składniki:

    · Mrożonka „Danie Hiszpańskie” – 1 opakowanie
    · Pomidory świeże – 2 duże sztuki
    · Oliwa z oliwek – 3 łyżki
    · Czosnek – 2-3 ząbki
    · Bulion drobiowy lub wołowy z 2 kostek bulionowych – 1 litr
    · Kolendra świeża
    · Bazylia świeża

    Sposób przyrządzenia:
    Mieszankę „Danie Hiszpańskie” (nie rozmrożoną) smażymy na oliwie z oliwek nie więcej jak 12-13 minut uważając, aby warzywa się nie zrumieniły. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory bez skóry i pestek pokrojone w kostkę o bokach około 0,5 centymetra oraz bardzo drobno pokrojony czosnek. Uwaga ! – czosnku nie należy przeciskać przez różnego rodzaju maszynki lub rozgniatać nożem, gdyż czosnek staje się gorzki. Całość delikatnie mieszamy i smażymy nie dłużej jak 2 minuty. Gdy mieszanka jest już gotowa, zdejmujemy ją z płyty lub palnika i dosypujemy zawartość saszetki dołączonej do mieszanki. Przygotowanie zupy: Gorące warzywa zalewamy bulionem, całość zagotowujemy. Jeżeli jest to konieczne doprawiamy solą i pieprzem lub w przypadku gdy chcemy przygotować zupę o ostrym smaku doprawiamy sosem Tabasco. Gdy zupa jest gotowa dodajemy sporo grubo pokrojonej świeżej kolendry i bazylii.

1 comment for “Gazpacho – zupa hiszpańska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *