Gazpacho to najpopularniejsza zupa z kuchni hiszpańskiej. Wywodzi się z Andaluzji, ale jest dziś popularna na terenie całej Hiszpanii w różnych odmianach. Jest zupą sezonową, docenianą w okresach upalnych. Gazpacho to hiszpański chłodnik warzywny – orzeźwiająca potrawa na gorące dni, których w Hiszpanii nie brakuje. Podaje się na zimno, prosto z lodówki. Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu: receptura na około 3-4 porcji:
Składniki:
- · Mrożonka „Danie Hiszpańskie” – 1 opakowanie
· Pomidory świeże – 2 duże sztuki
· Oliwa z oliwek – 3 łyżki
· Czosnek – 2-3 ząbki
· Bulion drobiowy lub wołowy z 2 kostek bulionowych –
· Kolendra świeża
· Bazylia świeża
Sposób przyrządzenia:
Mieszankę „Danie Hiszpańskie” (nie rozmrożoną) smażymy na oliwie z oliwek nie więcej jak 12-13 minut uważając, aby warzywa się nie zrumieniły. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory bez skóry i pestek pokrojone w kostkę o bokach około
1 comment for “Gazpacho – zupa hiszpańska”