Pięknie pachnące truskawami babeczki przepisu Ewy. Do ich wykonania potrzebujesz: mąki, truskawek, jajka i mleka.
Składniki:
- 1 szkl truskawek
- 225 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 180 ml mleka
- 60 ml oleju
Sposób wykonania:
-
Do miski przesiać mąkę z dodatkiem soli i proszku do pieczenia.Dodać cukier i razem wymieszać.Do drugiej miski wlać mleko oraz olej.Wbić jajko i razem roztrzepać.Następnie połączyć suche składniki z mokrymi.Na koniec dodać truskawki pozbawione szypułek, pokrojone na małe kawałki.Delikatnie przemieszać.Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut.
Liczba porcji: 8