A teraz przepis dla miłośników zup kremów z kalafiorem w roli głównej. Do wykonania naszego przepisu potrzebujesz: kalafiora, czosnku, mleka, bulionu.
Składniki:
- 1 kalafiora
- 1 szkl mleka
- 2 szkl bulionu
- 3 łyżki chrzanu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- starta gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Wrzucić go do garnka z rozgrzaną oliwą.Lekko zeszklić po czym dodać umytego kalafiora podzielonego na różyczki.Zalać całość bulionem.Dodać chrzan i gotować na małym ogniu do miękkości kalafiora.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Wlać mleko i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
Liczba porcji: 4