Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rumiane kopytka

Przepis na klasyczne domowe kopytka. Aby je wykonać potrzebujesz: ziemniaków, jajka i mąki pszennej. 
 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków 
  • 1 jajko
  • 130 g mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • masło do polania lub do podsmażenia 
  • cynamon do posypania 
 

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obrać, wrzucić do garnka, zalać wodą i ugotować.
    Miękkie odcedzić i przecisnąć przez praskę.
    Gdy ostygną wbić jajko i wsypać mąkę.
    Dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie wyrobić na gładkie, jednolite ciasto.
    Z gotowego ciasta uformować cienkie wałeczki.
    Następnie pokroić je na skos na kluseczki.
    Tak przygotowane wrzucić  do osolonej ody.
    Gotować kilka minut od wypłynięcia.
    Miękkie odcedzić.
    Można podawać już je w takiej postaci poplane masłem i posypane cynamonem lub wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem i lekko zarumienić.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *