Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na pieczony karczek Roksany. Przepis zawiera: karczek, cebulę, czosnek, majeranek.
Składniki:
- 1,2kg karkówki
- 2 cebule
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę pokroić w piórka, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić do miseczki.Dodać majeranek, rozmaryn oraz tymianek.Wrzucić jeszcze słodką oraz ostrą paprykę.Całość zalać olejem i dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Wstawić do lodówki na całą noc.Następnego dnia przełożyć do rękawa do pieczenia razem z marynatą.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny.Na 30 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby karczek ładnie się zarumienił.Można podawać do obiadu lub pokrojone w plastry na kanapki.
Liczba porcji: 4