Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony karczek Roksany

Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na pieczony karczek Roksany. Przepis zawiera: karczek, cebulę, czosnek, majeranek. 
 

Składniki:

  • 1,2kg karkówki
  • 2 cebule
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę pokroić w piórka, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić do miseczki.
    Dodać majeranek, rozmaryn oraz tymianek.
    Wrzucić jeszcze słodką oraz ostrą paprykę.
    Całość zalać olejem i dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia przełożyć do rękawa do pieczenia razem z marynatą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny.
    Na 30 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby karczek ładnie się zarumienił.
    Można podawać do obiadu lub pokrojone w plastry na kanapki.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *