A teraz przepis na krewetki w roli głównej. Czyli jak przygotować krewetki w cieście. Przepis zawiera: krewetki, jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Składniki:
- 200 g krewetek
- 1/3 szkl mąki pszennej
- 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
- szczypta ostrej papryki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
-
Krewetki dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Jeśli używamy mrożonych krewetek wcześniej je odmrozić.Następnie do miseczki wbić jajko.Roztrzepać go widelcem po czym wsypać do niego mąkę pszenną i ziemniaczaną.Dodać jeszcze ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku.Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.W cieście nie powinny znajdować się grudki z mąki.Zanurzać w cieście krewetki i wrzucać je na patelnie z rozgrzanym olejem.Smażyć do momentu, aż ciasto się zarumieni.
Liczba porcji: 4