Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik szczypiorkowy Ewy

Szybki pomysł na przygotowanie dzisiejszego obiadu. Mocno schłodzony chłodnik szczypiorkowy. Przepis zawiera: szczypiorek, zsiadłe mleko, ogórki i śmietanę. 
 

Składniki:

  • 1 duży pęczek szczypiorku
  • 1/2 l zsiadłego mleka 
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml śmietany
  • 4 ogórki 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Obrane ogórki zetrzeć na tarce.
    Szczypiorek opłukać pod bieżącą wodą i drobno posiekać.
    Razem wrzucić do garnka.
    Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Zalać całość zsiadłym mlekiem i śmietaną.
    Dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Wstawić do lodówki, aby dobrze się schłodził przed podaniem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *