Odkryj najlepszy zbiór przepisów na pyszne zupy. Dziś przepis na zupę kalafiorową. Do jej wykonania potrzebujesz: kalafiora, marchewkę, pietruszkę i śmietanę.
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 ziemniaki
- 1,5 l bulionu
- 100 ml śmietany 18%
- sól
- pieprz
- 1 łyżka dymki
Sposób wykonania:
-
Kalafiora podzielić na różyczki.Obraną marchewkę, pietruszkę i selera w słupki.Ziemniaki również obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do reszty warzyw.Zalać całość bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.Wówczas zaprawić zupę śmietaną.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem posypać posiekaną dymką.
Liczba porcji: 6