Znakomite przepisy na wszelakie okazje. Dziś przepis na pieczone karczochy Dawida. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: karczochów, czosnku, oliwy z oliwek.
Składniki:
- 10 karczochów
- 10 ząbków czosnku
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Z karczochów oderwać zewnętrzne zdrewniałe liście oraz odciąż zdrewniałe nóżki.Następnie ze środka wykrawamy część ze włoskami.Skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Zalać go oliwą z oliwek.Dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki.Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Karczochy ułożyć na blasze na sztorc.Do każdego karczocha wlać oliwę z oliwek z przyprawami.Podlewamy je wodą.Tak przygotowane wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec pod przykryciem około 20 minut.Po 20 minutach zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 minut.
Liczba porcji: 5