Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: żeberka. Dziś przepis na żeberka pomysłu Marceliny. Składniki przepisu: żeberka, musztarda, czosnek, oliwa z oliwek.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 150 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1,5 łyżki majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 3 łyżki miodu
- 100 ml oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.Następnie do miski przełożyć musztardę.Dodać oliwę, miód i czerwone wino.Całość dokładnie wymieszać.Wrzucić cukier, majeranek, słodką paprykę oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Dokładnie wymieszać.Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Marynować około 3 godzin.Po tym czasie wstawić żeberka do piekarnika i piec około 1,5 godziny.
Liczba porcji: 4