Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udko na grill Kacpra

Sezon grillowy w pełni. Więc nie może zabraknąć przepisu na udko z grilla Kacpra. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: udek z kurczaka, ziół prowansalskich, oleju i ostrej papryki. 
 

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • 2 łyżek oleju
  • 1 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczki miodu
  • 2 łyżek musztardy francuskiej
 

Sposób wykonania:

  1. Udka z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Do miseczki przelać olej i sos sojowy.
    Dodać miód oraz musztardę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze zioła prowansalskie, ostrą paprykę i ocet balsamiczny.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Odstawić na około 3 godziny.
    Po tym czasie kłaść mięso na rozgrzanym ruszcie.
    Grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *