Sezon grillowy w pełni. Więc nie może zabraknąć przepisu na udko z grilla Kacpra. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: udek z kurczaka, ziół prowansalskich, oleju i ostrej papryki.
Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 2 łyżek oleju
- 1 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżek octu balsamicznego
- 1 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczki miodu
- 2 łyżek musztardy francuskiej
Sposób wykonania:
-
Udka z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Do miseczki przelać olej i sos sojowy.Dodać miód oraz musztardę.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać jeszcze zioła prowansalskie, ostrą paprykę i ocet balsamiczny.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Odstawić na około 3 godziny.Po tym czasie kłaść mięso na rozgrzanym ruszcie.Grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 4