Na dworze coraz cieplej, więc nie mogło zabraknąć przepisu na domowe lody czekoladowe. Przepis zawiera: mleko, śmietankę, żółtka noi oczywiście czekoladę.
Składniki:
- 150 g czekolady gorzkiej
- 300 ml mleka
- 200 ml słodkiej śmietany 36%
- 4 żółtek
- 100 g cukru
Sposób wykonania:
-
Do rondelka przelać słodką śmietanę i mleko.Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.W miedzy czasie do żółtek wsypać cukier i razem utrzeć na puszystą masę.Gotujące się mleko zestawić z ognia i powoli przelać do jajecznej masy cały czas mieszając.Wówczas ponownie postawić na ogniu i nie przerywając mieszania odczekać, aż masa lekko zgęstnieje.Zdjąć garnek z ognia i na koniec wrzucić czekoladę połamana na małe kawałki.Mieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników.Tak przygotowaną masę przelać do pojemników, w których będą mrozić się lody.Wstawić do zamrażalnika i odczekać do całkowitego zamrożenia.
Liczba porcji: 4