A teraz przepis na aksamitny krem z pomidorów przepisu Marty. Do jego wykonania będziesz potrzebować: pomidorów, marchewki, pietruszki i bulionu.
Składniki:
- 5 pomidorów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 600 ml bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- ½ łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i zeszklić.Wówczas dodać obrane marchewki i pietruszkę pokrojone na mniejsze kawałki.Zalać całość bulionem i zagotować.W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, pokroić i dorzucić do zupy.Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Całość zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylię.
Liczba porcji: 4