Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mielone z ryżem Kacpra

Znakomite mielone kotleciki z dodatkiem ryżu. Idealne na obiad. Do ich wykonania potrzebujesz: mięsa mielonego, ryżu, jajka i przypraw. 
 

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa zmielonego z łopatki
  • 1 jajo
  • 50 g ryżu
  • 1 mała cebula
  • pieprz 
  • sól 
  • tymianek 
  • olej do smażenia
  • ew. bułka tarta
 

Sposób wykonania:

  1. Do miski przełożyć mięso mielone.
    Następnie ryż zalać wodą i lekko obgotować.
    Gotowy odcedzić i przełożyć do mięsa.
    Wrzucić obraną i posiekaną cebulę.
    Wbić jeszcze jajko i całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
    Jeśli masa wyjdzie za rzadka dodać do niej odrobinę bułki tartej.
    Z powstałej masy formować owalne kotleciki.
    Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem.
    Smażyć na złoto ze wszystkich stron. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *