Pyszny, świąteczny i mocno słodki makaron z makiem i bakaliami. Aby go wykonać potrzebujesz: makaronu, maku, orzechów, rodzynek i suszonych moreli.
Składniki:
- 50 dag makaronu
- 1 szkl suchego maku
- 1 szkl mleka
- ½ szkl. cukru pudru
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki rodzynek
- 1 łyżka posiekanych orzechów
- kilka suszonych moreli
- 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
- 1/3 szkl śmietany kremowej
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
Sposób wykonania:
-
Mleko wlać do rondelka.Wówczas wsypać mak.Zagotować i trzymać na ogniu około 10 minut.Po tym czasie go odcedzić, a gdy lekko ostygnie zemleć w maszynce dwukrotnie.Do zmielonego maku dodać cukier puder i cukier waniliowy.Wymieszać po czym dodać miód, rodzynki, posiekane orzechy i morele.Na koniec dodać śmietanę i kilka kropel aromatu pomarańczowego do smaku.Następnie ugotować makaron według opisu na opakowaniu.Gotowy odcedzić i wymieszać razem z makiem i bakaliami.
Liczba porcji: 5