Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Serniczek z rodzynkami

Wyszukaj przepis na swoje ulubione ciasto i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na serniczek z rodzynkami. Przepis zawiera; twaróg, rodzynki, masło i cukier. 
 

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego 
  • 8 jaj
  • 100 g masła
  • 1 i ½ szkl   cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szkl rodzynek 
 

Sposób wykonania:

  1. Twaróg trzykrotnie zemleć w maszynce.
    Następnie do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając mieszania dodawać stopniowo ser.
    Gdy składniki się połączą wlać powoli roztopione, ostygnięte masło.
    Wymieszać po czym wsypać jeszcze mąkę i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą.
    Wówczas wrzucić jeszcze rodzynki.
    Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osidła.
    Gotowe ciasto przełożyć do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *