Pyszne, proste w wykonaniu babeczki czekoladowe Martyny. Aby je upiec potrzebujesz: mąki pszennej, jajka, czekolady i mleka.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakako
- ½ tabliczki czekolady
- 1 jajko
- 90 ml oliwy
- 250 ml mleka
- ½ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
Sposób wykonania:
-
Do miski przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, solą i sodą.Dodać jeszcze cukier i kakao.Całość przemieszać.Do miski wlać mleko i oliwę z oliwek.Wbić jajko i razem roztrzepać.Następnie połączyć mokre składniki z suchymi.Dorzucić jeszcze czekoladę połamaną na małe kawałki.Całość przemieszać.Powstałe ciasto przelać do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 15-20 minut.Gotowe babeczki udekorować według upodobań.
Liczba porcji: 8