Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki w cieście piwnym Eli

I kolejny przepis na pyszne owoce morza. Krewetki w cieście piwnym. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: krewetek, piwa, mąki i przypraw. 
 

Składniki:

  • 300 g świeżych krewetek
  • 140 g mąki do ciasta 
  • kilka łyżek do obtoczenia krewetek
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml zimnego piwa
  • chili
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
 

Sposób wykonania:

  1. Krewetki dokładnie wymieszać i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Obtoczyć je w mące.
    Następnie do miski przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.
    Wlać do niej piwo po czym dodać jeszcze chilii, sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
    W powstałym cieście zanurzać krewetki.
    Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem,.
    Smażyć, aż ciasto ładnie się zarumieni. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *