Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na pulpeciki z indyka z pieczarkami. Lista zakupów: mięso z indyka, marchewka, pieczarki i jajko.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego indyczego
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 3 pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 1 garść posiekanego świeżego koperku
- 3 łyżki kaszy manny
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
-
Obraną marchewkę zetrzeć na tarce.Pieczarki oczyścić i drobno posiekać.Czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie składniki wrzucić do mięsa mielonego.Dodać posiekany koperek, natkę pietruszki, majeranek i gałkę muszkatołową.Następnie wbić jeszcze jajko i dodać kaszę manną.Całość dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Z powstałej masy formować małe pulpeciki.Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem.Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Liczba porcji: 4