Gofry na deser? Czemu nie. Wypróbuj przepis Edyty na znakomite ciasto na gofry. Przepis zawiera: jajka, mąkę, mleko oraz wodę gazowaną.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szkl mleka
- 1 szkl wody gazowanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szkl oleju
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
-
Do żółtek dodo dać cukier i cukier waniliowy.Razem utrzeć na puszystą masę.Wówczas nie przerywając ucierania wlewać stopniowo mleko oraz wodę gazowaną.Gdy składniki się połączą wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wlać jeszcze olej.Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę.Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.Z gotowego ciasta smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Można podawać również np. z lodami.
Liczba porcji: 6