Masz dziś ochotę na pyszny hummus? Wypróbuj przepis Martyny. Do jego wykonania potrzebujesz: ciecierzycy, tahini, czosnku i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 400 g suchej ciecierzycy
- 200 g tahini
- 4 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- szczypta wędzonej papryki
Sposób wykonania:
-
Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na całą noc.Następnego dnia wymienić wodę na świeża i ugotować.Gotową odcedzić i odstawić do ostygnięcia.Wówczas dodać do niej pastę Tahiti, obrane ząbki czosnku oraz sok z cytryny.Wlać jeszcze oliwę z oliwek i całość dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą pastę.Na koniec doprawić ją do smaku solą oraz pieprzem.Oprószyć wędzoną papryką.
Liczba porcji: 6