Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane bakłażany Basi

Przez żołądek do serca. Pyszne danie z bakłażana. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: bakłażana, pomidorów, czosnku i cebuli.   
 

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 pomidory 
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego 
  • 1/2 szkli soku pomidorowego
  • 1/2 szkl startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Bakłażany dokładnie umyć u pokroić w plasterki. 
    Lekko je osolić i odstawić na bok, aby puściły sok.
    Odsączyć go na papierowym ręczniku.
    Następnie obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.
    Wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Lekko przesmażyć po czym dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, przecier oraz sok pomidorowy.
    Całość dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu do zgęstnienia.
    Doprawić do smaku oregano, bazylią, solą oraz pieprzem. 
    Wówczas bakłażany ułożyć  w naczyniu żaroodpornym.
    Zalać je pomidorowym sosem i posypać startym serem. 
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *