Masz dziś ochotę na pyszny humus? Wypróbuj przepis Moniki. Do jego wykonania potrzebujesz: ciecierzycy, soku z cytryny, oliwy z oliwek oraz czosnku.
Składniki:
- 150 g suszonej ciecierzycy
- 150 ml pasty tahini
- sok z 1,5 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliek
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Ciecierzycę zalać wodą.Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Następnego dnia wymienić wodę na świeżą i gotować ciecierzycę około 1 godziny.Po tym czasie ją odcedzić i odstawić do ostygnięcia.Wówczas dodać do niej pastę, obrane ząbki czosnku, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek.Całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty.Gotową doprawić d smaku pieprzem cayenne, solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4