Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Hummus cytrynowy Moniki

Masz dziś ochotę na pyszny humus? Wypróbuj przepis Moniki. Do jego wykonania potrzebujesz: ciecierzycy, soku z cytryny, oliwy z oliwek oraz czosnku. 
 
Składniki:
  • 150 g suszonej ciecierzycy
  • 150 ml pasty tahini
  • sok z 1,5 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliek 
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól 
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Ciecierzycę zalać wodą.
    Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia wymienić wodę na świeżą i gotować ciecierzycę około 1 godziny.
    Po tym czasie ją odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
    Wówczas dodać do niej pastę, obrane ząbki czosnku, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek.
    Całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty.
    Gotową doprawić d smaku pieprzem cayenne, solą oraz pieprzem.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *