Składniki:
- 1 szkl jagód
- 1 szkl ciepłego mleka
- 2,5 szkl mąki
- 5 dkg drożdży
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli

Sposób wykonania:
-
Do miseczki wlać połowę mleka.Dodać do niego 1 łyżkę cukru oraz pokruszone drożdże.Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.W między czasie do dużej miski przesiać mąkę z dodatkiem soli.Dodać resztę cukru oraz wyrośnięty zaczyn.Wlać jeszcze resztę mleka i wbić jajka.Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.Gotowe odstawić do wyrośnięcia po czym wrzucić do niego jagody.Delikatnie przemieszać po czym smażyć z powstałego ciasta placuszki na patelni z rozgrzanym olejem.
Liczba porcji: 8