Smaczne ciasta w Twoim domu na każdą okazję. Dziś przepis na ciasto czekoladowe. Aby go wykonać potrzebujesz: jajek, masła, mąki oraz gorzkiej czekolady.
Składniki:
- 6 jajek
- 250 g cukru
- 60g mąki
- 125g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
-
Do rondelka wrzucić czekoladę połamana na małe kawałki.Dodać do niej masło i trzymać na małym ogniu stale mieszając , aż składniki się ze sobą połączą.Wówczas zdjąć rondelek z ognia.Następnie do żółtek wsypać cukier i razem utrzeć na puszystą masę.Natomiast białka ubić na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo masę z żółtek.Gdy składniki zaczną się łączyć partiami dodawać czekoladę z masłem a na koniec wsypać mąkę.Całość delikatnie połączyć.Gotowe ciasto wylać do formy.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni i piec około 45 minut.
Liczba porcji: 10