Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto czekoladowe Karoliny

Smaczne ciasta w Twoim domu na każdą okazję. Dziś przepis na ciasto czekoladowe. Aby go wykonać potrzebujesz: jajek, masła, mąki oraz gorzkiej czekolady. 
 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 250 g cukru
  • 60g mąki 
  • 125g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
 

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wrzucić czekoladę połamana na małe kawałki.
    Dodać do niej masło i trzymać na małym ogniu stale mieszając , aż składniki się ze sobą połączą.
    Wówczas zdjąć rondelek z ognia.
    Następnie do żółtek wsypać cukier i razem utrzeć na puszystą masę.
    Natomiast białka ubić na sztywną pianę.
    Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo masę z żółtek.
    Gdy składniki zaczną się łączyć partiami dodawać czekoladę z masłem a na koniec wsypać mąkę.
    Całość delikatnie połączyć.
    Gotowe ciasto wylać do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni i piec około 45 minut. 
     

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *