I kolejny przepis na znakomity wypiek. Czyli muffinki pomysłu Weroniki. Do ich wykonania będziesz potrzebować: mąki tortowej i ziemniaczanej, jajek oraz cukru.
Składniki:
- 4 jajka
- ½ szkl cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- ⅓ szkl mąki tortowej
- ½ szkl mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
-
Do miski wbić białka.Dodać do nich cukier oraz cukier waniliowy i razem ubić na puszystą masę.Wówczas nie przerywając ubijania dodawać stopniowo po jednym żółtku.Gdy składniki się połączą wówczas wsypać partiami mąkę pszenną, ziemniaczaną , proszek do pieczenia budyń.Całość delikatnie mieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.Gotowe przelać do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości.Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
Liczba porcji: 8