Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti z sosem pomidorowym Olgi

Kolejny przepis na znakomite spaghetti, tym razem podane z sosem pomidorowym. Składniki przepisu: makaron spaghetti, pomidory, czosnek, koncentrat pomidorowy oraz oregano.
 

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti
  • 2 puszki pomidorów 
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować al dente według opisu na opakowaniu.
    W między czasie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Lekko go przesmażyć po czym dodać pomidory razem z zalewą.
    Trzymać na ogniu tak długo, aż pomidory zaczną się rozpadać i tworzyć gęsty sos.
    Wówczas dodać do niego koncentrat pomidorowy oraz oregano.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
    Gotować jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.
    Gotowy makaron odcedzić, rozłożyć na talerzach i polać sosem pomidorowym. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *