Kolejny przepis na znakomite spaghetti, tym razem podane z sosem pomidorowym. Składniki przepisu: makaron spaghetti, pomidory, czosnek, koncentrat pomidorowy oraz oregano.
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti
- 2 puszki pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
-
Makaron ugotować al dente według opisu na opakowaniu.W między czasie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.Lekko go przesmażyć po czym dodać pomidory razem z zalewą.Trzymać na ogniu tak długo, aż pomidory zaczną się rozpadać i tworzyć gęsty sos.Wówczas dodać do niego koncentrat pomidorowy oraz oregano.Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.Gotować jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.Gotowy makaron odcedzić, rozłożyć na talerzach i polać sosem pomidorowym.
Liczba porcji: 4