Portal dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów na dania z kurczaka. Tym razem przepis na kurczaka w pieczarkowym sosie. Lista zakupów: pierś z kurczaka, pieczarki, serek mascrpone i śmietana kremowa.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 450 ml bulionu warzywnego
- 125 ml dobrego białego wytrawnego wina
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Do rondelka wrzucić 1 łyżkę masła.Rozgrzać go na średnim ogniu po czym wsypać mąkę i całość energicznie wymieszać.Gdy składniki się połączą nie przerywając mieszania wlewać stopniowo bulion.Trzymać chwilę na ogniu po czym wlać wino i gotować około 10 minut.Po tym czasie dodać serek mascarpone, śmietankę oraz sok z cytryny.Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Następnie pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Wrzucić je do rondelka z resztą rozgrzanego masła.Smażyć 3 minuty po czym wrzucić obrane i pokrojone pieczarki.Całość przesmażyć po czym dodać sos.Dokładnie wymieszać i jeśli o konieczne doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 6