Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Złociste udka z kurczaka Ewy

Poszukujesz nowych przepisów na potrawy z kurczaka? Idealnie trafiłeś. Złociste udka z kurczaka Ewy. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: udek z kurczaka, cebuli, miodu, czosnku i musztardy. 
 

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki ulubionego ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki sosu tabasco
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Udka z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej miód, ketchup, musztardę i sos tabasco.
    Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze obraną i posiekaną cebule oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    Po tym czasie przełożyć mięso na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *