Odkrywamy ciekawe pomysły na potrawy z warzyw. Szparagi przepisu Edwarda to nasza dzisiejsza propozycja. Lista zakupów: szparagi białe i zielone, wytrawne wino, masło i żółtka.
Składniki:
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 125 ml wytrawnego białego wina
- 125 ml wody
- 2 łyżki masła
- 5 żółtek
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Do miski przełożyć miękkie masło.Dodać do niego żółtka i razem utrzeć na puszystą masę.Następnie do rondelka wlać wino oraz wodę i wsypać gałkę muszkatołową.Wstawić go do garnka z gotującą się wodą i zagotować.Wówczas cały czas mieszając dodać stopniowo masło z żółtkami.Mieszać tak długo, aż powstanie gładka, jednolita masa.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Natomiast szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końcówki.Ułożyć je w garnku z osoloną wodą i ugotować.Gotowe odcedzić i ułożyć na talerzu.Przed podaniem polać je sosem.
Liczba porcji: 4