Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szparagi przepisu Edwarda

Odkrywamy ciekawe pomysły na potrawy z warzyw. Szparagi przepisu Edwarda to nasza dzisiejsza propozycja. Lista zakupów: szparagi białe i zielone, wytrawne wino, masło i żółtka. 
 

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 125 ml wytrawnego białego wina 
  • 125 ml wody 
  • 2 łyżki masła
  • 5 żółtek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do miski przełożyć miękkie masło.
    Dodać do niego żółtka i razem utrzeć na puszystą masę.
    Następnie do rondelka wlać wino oraz wodę i wsypać gałkę muszkatołową. 
    Wstawić go do garnka z gotującą się wodą i zagotować.
    Wówczas cały czas mieszając dodać stopniowo masło z żółtkami.
    Mieszać tak długo, aż powstanie gładka, jednolita masa. 
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Natomiast szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końcówki.
    Ułożyć je w garnku z osoloną wodą i ugotować.
    Gotowe odcedzić i ułożyć na talerzu.
    Przed podaniem polać je sosem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *