Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa pieczarkowa Żanety

Poszukujesz nowych przepisów na zupy? Idealnie trafiłeś. Zupa pieczarkowa Żanety. Aby ją przygotować będziesz potrzebować: pieczarek, ziemniaków, marchewki i pietruszki. 
 

Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 8 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 
  • 2 cebule
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Obrane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, które wrzucić do garnka.
    Marchewkę, pietruszkę, cebulę i selera również obrać i wrzucić do ziemniaków.
    Zalać całość wodą.
    Dodać jeszcze ziele angielskie oraz liść laurowy.
    Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
    W między czasie obrać pieczarki i pokroić je na mniejsze kawałki.
    Wrzucić je do rondelka z rozgrzanym masłem, przesmażyć.
    Gotowy wywar przecedzić i zalać nim pieczarki.
    Trzymać na ogniu około 10 minut.
    Zaprawić zupę śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *