Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Budyń czekoladowy Kornelii

Chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół? Przygotuj im własnoręcznie przyrządzony domowy budyń czekoladowy. Lista zakupów: mleko, śmietanka, kakao, banan i czekolada. 
 

Składniki:

  • 1 banan
  • kawałek startej czekolady 
  • 1,5 szkl mleka
  • 1/3 szkl śmietany kremówki (30%)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko 

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać śmietanę oraz 1 szkl mleka.
    Podgrzać na małym ogniu.
    Wówczas do reszty mleka dodać mąkę oraz kakao i razem dokładnie wymieszać, tak aby nie powstały grudki z mąki. 
    Wlać do gotującego się mleka i śmietanki.
    Dodać jeszcze cukier puder i żółtko.
    Całość dokładnie wymieszać, aby powstała gładka jednolita masa.
    Gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje.
    Wówczas przełożyć budyń do dekoracyjnych salaterek.
    Na wierzchu ułożyć pokojoną na kawałki banany i oprószyć całość startą czekoladą. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *