Chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół? Przygotuj im własnoręcznie przyrządzony domowy budyń czekoladowy. Lista zakupów: mleko, śmietanka, kakao, banan i czekolada.
Składniki:
- 1 banan
- kawałek startej czekolady
- 1,5 szkl mleka
- 1/3 szkl śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
Sposób wykonania:
-
Do rondelka wlać śmietanę oraz 1 szkl mleka.Podgrzać na małym ogniu.Wówczas do reszty mleka dodać mąkę oraz kakao i razem dokładnie wymieszać, tak aby nie powstały grudki z mąki.Wlać do gotującego się mleka i śmietanki.Dodać jeszcze cukier puder i żółtko.Całość dokładnie wymieszać, aby powstała gładka jednolita masa.Gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje.Wówczas przełożyć budyń do dekoracyjnych salaterek.Na wierzchu ułożyć pokojoną na kawałki banany i oprószyć całość startą czekoladą.
Liczba porcji: 4