Przepis dla miłośników ostrych smaków czyli ostry sos chilii Patryka. Do jego wykonania będziesz potrzebować: papryczek chilii, ketchupu, czosnku, imbiru oraz cukru.
Składniki:
- 5 papryczek chili
- 2 łyżki ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka utartego kłącza imbiru
- 100 ml winnego octu
- 1/2 szkl cukru
- sól
Sposób wykonania:
-
Papryczki przekroić wzdłuż na pół i usunąć z nich pestki po czym je posiekać.Następnie do rondelka wlać ocet.Dodać do niego cukier i mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie syrop.Wówczas dodać do niego obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, chillii i starty imbir.Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu do zgęstnienia.Następnie dodać jeszcze ketchup.Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
Liczba porcji: 4