Kotleciki mielone przepisu Marty idealnie sprawdzą się na dzisiejszy obiad. Aby wykonać ten przepis będziesz potrzebować: mięsa mielonego, kajzerki, mleka, jajka oraz przypraw.
Składniki:
- ½ kg mięsa wieprzowego
- 1 kajzerka
- 1 szkl mleka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- szczypta ostrej mielonej papryki
- tarta bułka do panierowania
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
-
Do miski przełożyć mięso mielone.Następnie kajzerkę namoczyć w mleku po czym dodać ją do mięsa.Wrzucić jeszcze obraną cebulę i czosnek drobno posiekane.Wbić jajko i całość dokładnie wyrobić do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.Doprawić ją do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.Z powstałej masy formować małe owalne kotleciki.Delikatnie obtoczyć je w bułce tartej.Gotowe kłaść na patelni z rozgrzanym olejem.Smażyć z obu stron na zloty kolor.
Liczba porcji: 4