Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mielone kotlety Marty

Kotleciki mielone przepisu Marty idealnie sprawdzą się na dzisiejszy obiad. Aby wykonać ten przepis będziesz potrzebować: mięsa mielonego, kajzerki, mleka, jajka oraz przypraw. 
 

Składniki:

  • ½ kg mięsa wieprzowego 
  • 1 kajzerka
  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbki czosnku 
  • pieprz
  • sól
  • szczypta ostrej mielonej papryki 
  • tarta bułka do panierowania
  • olej do smażenia 

Sposób wykonania:

  1. Do miski przełożyć mięso mielone.
    Następnie kajzerkę namoczyć w mleku po czym dodać ją do mięsa.
    Wrzucić jeszcze obraną cebulę i czosnek drobno posiekane.
    Wbić jajko i całość dokładnie wyrobić do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
    Doprawić ją do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. 
    Z powstałej masy formować małe owalne kotleciki.
    Delikatnie obtoczyć je w bułce tartej.
    Gotowe kłaść na patelni z rozgrzanym olejem.
    Smażyć z obu stron na zloty kolor. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *