Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowy przecier pomidorowy Ireny

Poznaj sekret przepisów na znakomite przetwory domowe. Dziś przepis na domowy przecier pomidorowy Ireny. Do jego wykonania potrzebujesz: pomidorów, odrobiny soli i cukru.  
 

Składniki:

  • 5 kg pomidorów 
  • 4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli

Sposób wykonania:

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać je ze skórki.
    Następnie pokroić je na mniejsze kawałki, które wrzucić do garnka.
    Trzymać na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną i odpruje większość płynu.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia.
    Pomidory przetrzeć przez gęste sito.
    Ponownie przełożyć do garnka.
    Dodać sól i cukier do smaku.
    Całość dokładnie wymieszać i nadal gotować, aż powstanie gęsty, jednolity przecier.
    Gotowy przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików. 
    Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
    Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *