Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z kukurydzy Kingi

Pięknie wyglądający i jeszcze lepiej smakujący krem z kukurydzy. Aby go przyrządzić potrzebujesz: puszki kukurydzy, bulionu warzywnego, ziemniaka, cebuli i czosnku. 
 

Składniki:

  • 2  puszki kukurydzy 
  • 1 l bulionu warzywnego  
  • 1 ziemniak 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany
  • ½ łyżeczki kurkumy 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obrany czosnek i cebulę drobno posiekać.
    Wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.
    Lekko przesmażyć po czym dodać obranego ziemniaka pokrojonego w kostkę.
    Dodać jeszcze kukurydzę.
    Zalać całość bulionem i gotować na małym ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować.
    Zaprawić krem śmietaną.
    Doprawić do smaku sola, pieprzem oraz kurkumą. 
    Całość podgrzać, ale już nie gotować. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *