Nie ma to jak smak pysznych, domowych lodów. Tym razem maliny w roli głównej, czyli przepis na lody malinowe. Lista zakupów: maliny, śmietanka kremówka, cukier.
Składniki:
- 300 g malin
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 100 ml wody
- 80 g cukru kryształ
Sposób wykonania:
-
Do rondelka wlać wodę.Wsypać do niego cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.Wówczas wrzucić do gotującej się wody maliny.Wymieszać i gotować około 5 minut.Po tym czasie zdjąć rondelek z ognia i całość przetrzeć przez sito.Powstałą masę odstawić do ostygnięcia.Następnie śmietankę kremówkę ubić na sztywno.Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo maliny.Całość delikatnie połączyć i przełożyć do naczynia w którym będą mrozić się lody.Jeśli posiadamy maszynę do lodówki postępować zgodnie z instrukcją.Jeśli takowej nie mamy wstawić lody do zamrażalki.Po godzinie wyjąć , zmiksować i ponownie wstawić do zamrażalki.Czynność ta powtórzyć do najmniej 3 razy po czym dokładnie zamrozić.
Liczba porcji: 4