Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rurki z sosem pomidorowym Edyty

Baza najlepszych przepisów na potrawy z makaronu. Tym razem przepis na rurki z sosem pomidorowym Edyty.  Do wykonania przepisu potrzebujesz: makaronu rurki, przecieru pomidorowego, cebuli i czosnku. 
 

Składniki:

  • ½ op makaronu rurki
  • 700 g przecieru pomidorowego 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml śmietany 
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie obraną cebule i czosnek drobno posiekać.
    Wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem i oliwą.
    Gdy lekko się przesmażą dodać przecier pomidorowy.
    Dodać jeszcze oregano i całość dusić na małym ogniu.
    Gdy sos zacznie gęstnieć dodać jeszcze śmietanę.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku szczyptą cukru, solą oraz pieprzem.
    Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć na talerz.
    Polać go sosem pomidorowym i udekorować listkami bazylii. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *