Nie może zabraknąć również przepisu dla miłośników przetworów domowych. Przepis na znakomitą konfiturę z truskawek. Potrzebujesz: truskawek, cukru i soku z cytryny.
Składniki:
- 1 kg truskawek bez szypułek
- 800 g cukru
- sok z jednej cytryny
Sposób wykonania:
-
Truskawki umyć i oderwać zielone szypułki.Pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do miski.Zasypać je cukrem i odstawić na całą noc.Następnego dnia postawić truskawki na małym ogniu i zagotować.Wówczas zestawić z ognia i odstawić ponownie na całą noc.Następnego dnia truskawki odcedzić a sok przelać do rondelka.Dodać sok z cytryny i gotować około 40 minut.Po tym czasie dorzucić truskawki i gotować kolejne 10 minut.Powstałą konfiturę przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików.Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
Liczba porcji: 4