Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kopytka przepisu Weroniki

Poznaj sekret przepysznych domowych kopytek. Do ich wykonania potrzebujesz: ziemniaków, jajka, mąki ziemniaczanej i pszennej.  
 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej 
  • 2 szkl mąki pszennej 
  • sól
  • masło do polania

Sposób wykonania:

  1. Obrane ziemniaki przełożyć do garnka i zalać wodą.
    Ugotować po czym je odcedzić i przecisnąć przez praskę.
    Wówczas wbić do nich jajko.
    Wsypać jeszcze mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz dodać szczyptę soli.
    Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
    Z powstałego ciasta uformować wałeczki.
    Pokroić je ukośnie na kopytka.
    Tak przygotowane kopytka wrzucić na osolony wrzątek i gotować kilka minut od momentu wypłynięcia  na powierzchnię.
    Gotowe polać roztopionym masłem. 
     
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *