Poznaj sekret przepysznych domowych kopytek. Do ich wykonania potrzebujesz: ziemniaków, jajka, mąki ziemniaczanej i pszennej.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 szkl mąki ziemniaczanej
- 2 szkl mąki pszennej
- sól
- masło do polania
![](http://blog.pychotka.pl/wp-content/uploads/2015/05/foto_kopytka-przepisu-weroniki.jpg)
Sposób wykonania:
-
Obrane ziemniaki przełożyć do garnka i zalać wodą.Ugotować po czym je odcedzić i przecisnąć przez praskę.Wówczas wbić do nich jajko.Wsypać jeszcze mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz dodać szczyptę soli.Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.Z powstałego ciasta uformować wałeczki.Pokroić je ukośnie na kopytka.Tak przygotowane kopytka wrzucić na osolony wrzątek i gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Gotowe polać roztopionym masłem.
Liczba porcji: 4