Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie

Smaczne dania z drobiu w Twoim domu na każdą okazję. Udka z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie. Potrzebujesz: udek z kurczaka, miodu, musztardy, czosnku oraz rozmarynu. 
 

Składniki:

  • ½  kg udek z kurczaka
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/4 szklanki musztardy francuskiej 
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Udka z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać miód.
    Dodać do niego ocet winny i oliwę z oliwek.
    Dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze musztardę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i ułożyć  w naczyniu żaroodpornym.
    Dodać jeszcze kilka gałązek rozmarynu.
    Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *