I kolejny przepis na pyszne danie z krewetek. Tym razem krewetki w śmietanowym sosie z koperkiem. Do wykonania przepisu potrzebujesz: krewetek, śmietany, koperku, czosnku i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 1 kg krewetek
- 200 ml śmietanki 18%
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki
- pęczek koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Krewetki dokładnie oczyścić i wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.Dodać jeszcze obrane, ale całe ząbki czosnku.Razem smażymy, aż krewetki ładnie się zarumienią.Gdy czosnek również się zarumieni, wyjąć go z patelni a do krewetek dodać śmietanę wymieszaną z odrobiną mąki.Wrzucić jeszcze posiekany koperek i trzymać na ogniu, aż sos się zagęści.Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Liczba porcji: 4