Składniki:
- 25 dkg makaronu rurki (penne)
- 20 dkg tuńczyka konserwowanego w sosie własnym
- 20 dkg białej fasoli konserwowej
- 15 dkg konserwowej fasolki szparagowej
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić na durszlaku do obsączenia. Przygotować sos, ocet, oliwę i musztardę wymieszać, przyprawić. Fasole szparagową i biała fasolę wypłukać, obsączyć. Tuńczyka rozdrobnić palcami, obsączyć z zalewy. Cebulę obrać, pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem, przyprawić do smaku. Wyłożyć na półmisek, przyprawić.