Składniki:
- 25 dkg makaronu świderki (fusilli)
- 25 dkg mixu owoców morza
- 25 dkg brokułów
- 25 dkg cukinii
- 1 czerwona cebula
- 1 pomidor
- 15 czarnych oliwek bez pestek
- 2 łyżki octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
- sól, pieprz, pieprz kajeński
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić na durszlaku do obsączenia. Przygotować sos, ocet, oliwę i musztardę wymieszać, przyprawić. Owoce morza blanszować przez 5 minut we wrzątku, odcedzić, wymieszać z przygotowanym sosem, odstawić do lodówki na 60 minut. Brokuły wrzucić do wrzątku na 5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą. Cebulę obrać pokroić na pół plastry, pomidory pokroić w kostkę. Wszystkie składniki ostrożnie wymieszać, wyłożyć na półmisek, udekorować zieleniną.