Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Tym razem przepis na pyszne puree z kalafiora. Do jego wykonania potrzebujesz: kalafiora, masła, czosnku i śmietany.
Składniki:
- 1/2 główki kalafiora
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 3 łyżki mleka
- 100 ml śmietany
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Kalafiora dokładnie oczyścić i podzielić na różyczki.Wrzucić je na patelnie z rozgrzanym masłemDodać do niego obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Trzymać na ogniu około 3 minut.Po tym czasie podlać go odrobiną mleka i pozostawić na ogniu przez kolejne 3 minuty.Następnie wlać śmietanę i dusić na małym ogniu do miękkości kalafiora.Wówczas zdjąć patelnie z ognia.Całość dokładnie zmiksować blenderem na gładkie puree.Na koniec doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4