Ciekawy pomysł na przygotowanie żeberek. Wypróbuj nasz przepis na żeberka w pomarańczowej marynacie. Lista zakupów: żeberka wieprzowe, pomarańcze, sok z pomarańczy, miód i sos sojowy.
Składniki:
- 1 kg dag żeberek wieprzowych
- 2 pomarańcze
- ½ szkl soku pomarańczowego
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.Następnie pomarańcze obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki.Kilka odłożyć do dekoracji.Natomiast do reszty dodać sok z pomarańczy, miód i musztardę.Wlać sok z pomarańczy oraz sos sojowy i oliwę z oliwek.Wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Całość wmieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Wstawić do lodówki na całą noc.Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki.Przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1 godziny.W trakcie pieczenia żeberka odwrócić na druga stronę.
Liczba porcji: 4