Cieszą nie tylko smakiem ale wyglądem. Znakomite placki ze świeżymi jagodami. Do ich wykonania potrzebujesz: kefiru, mąki pszennej, jajka, jagód oraz odrobiny oleju do smażenia.
Składniki:
- 150 g jagód
- 200 g kefiru
- 1 jajko
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
-
Do kefiru wbić jajko.Razem roztrzepać.Następnie dodać cukier waniliowy i cukier puder.Wymieszać i wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Całość dokładnie wymieszać na gładki jednolite ciasto.Tak, aby nie powstały grudki z mąki.Do gotowego ciasta wsypać jeszcze jagody.Całość jeszcze raz przemieszać z jagodami.Z powstałego ciasta smażyć placuszki na patelnie z rozgrzanym olejem, z obu stron na złoty kolor.Przed podaniem posypać jeszcze jagodami.
Liczba porcji: 4