Home › Forums › Forum Konkursowe › Drugi Konkurs Pychotki › Partia nr 11 › Re:Partia nr 11
"Galaretka karmelowa"
Sk³adniki:
2 ³yzki cukru
1.5 szklanki mleka
2 ³y¿eczki ¿elatyny
2 ³y¿ki cukru pudru
0.5 laski wanilii
0.5 szklanki s³odkiej ¶mietany
Sposób wykonania:
2 ³y¿ki cukru zarumieniæ na suchej patelni, uwa¿aj±c ¿eby siê nie przypali³, dodaæ 3 ³y¿ki wody, gotowaæ na wolnym ogniu, a¿ siê karmel ca³kowice rozpu¶ci, ostudziæ. ¯elatynê wymieszaæ z kilkoma ³y¿kami zimnej wody, a gdy napêcznieje dolaæ trochê wrz±cej wody i wymieszaæ. Mleko przegotowaæ z wanili±, wymieszaæ z karmelem i ¶mietank±, dodaæ rozpuszczon± ¿elatynê, zagotowaæ. Wlaæ do salaterek, pozostawiæ do ostygniêcia.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.