Jest to winne, niedrogie i smakowite ciasto , które można upiec również w zimie ( wiśnie z kompotu).
Składniki:
– 20 dag mąki
– 10 dag masła
– 20 dag cukru
– 5 jaj
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 30 dag wiśni
Wykonanie:
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Mikserem ucieramy masło do białości, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i po trochę cukru. Do ucieranych żółtek dodajmy w sumie 10 dag cukru. Gdy kryształki cukru niemal znikną, dodajemy porcjami makę przesianą z proszkiem do piecznia. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy stopniowo 10 dag cukru. Łączymy utarte żółtka z ubitymi białkami, delikatnie, przy pomocy łyżki, mieszamy.
Tortownicę wykładamy natłuszczonym papierem i wlewamy ciasto. Na wierzchu układamy wymyte i wydrylowane wiśnie.
Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy ok. 50 min. Po lekkim ostudzeniu, wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Uwagi: -zamiast wiśni możemy przygotować ciasto z dodatkiem czereśni lub porzeczek -bita śmietana (36 %) położona na kawałku ciasta nada mu bardzo wykwintny wygląd i znacznie podniesie jego walory smakowe.
1 comment for “Topielec”